Нека ви представим негово цветно величество пчелния прашец!
Величието му се корени във всичко, което представлява – произход, „добив”, вкус, полезни свойства, достъпност.
Какво е пчелен прашец?
Първо нека уточним, че има съществена разликата между пчелен прашец и цветен прашец. Някои хора използват двете наименования като синоними и това е напълно погрешно.
Има определен и строг ред на събиране на полен и обработването му от пчелата, докато се превърне в цветните топченца, които наричаме пчелен прашец. Накратко за процеса:
По време на цъфтеж пчела събирачка лети към цветовете, привлечена от аромата на нектара.
Събирайки цветния прашец пчелата осъществява абсолютно необходимото за живота на земята опрашване на растенията.
Пчелите събират цветния прашец от много и различни растения. Това са мъжките семенни клетки на растенията. (Звучи малко странно, но да, в крайна сметка консумираме спермата на цветята, но в добре обработен и “неразпознаваем” вид).
След като е събрала цветен прашец с челюсти и предни крачка, колкото може да носи, тя напоява полена с лепкава субстанция, секретирана от стомаха и така слепва прашеца със задните си крака, с които под формата на прашецовите зърна ще го пренесе чак до кошера.
Ферментите от слюнката на пчелата са започнали да действат върху състава на прашеца. Тази преработка е една от причините, поради която понятията цветен прашец и пчелен прашец не са еднакви, както по състав, така и по характера на въздействието си върху организма на хората и животните.
Това е най-мощната храна в света!
Ежедневната консумация на пчелен прашец може да снабди човешкия организъм с необходимите витамини и микроелементи. Той има много високо съдържание на протеин и е единствена позната храна, съдържаща всичките 22 аминокиселини.
Прашецът е зареден с ензими – те са онези малки агенти, които подпомагат перфектното функциониране на хранителната ни система.
Богат е на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.
Препълнен е с витамини (всички витамини от група В; бета каротин; витамин C с изразен антиоксидантен ефект; витамин D, Витамин Е)q минерали, фитонутриенти, белтъци, въглехидрати... Прашецът съдържа също така и микроелементи, растежен хормон, както и други биологично активни вещества, чиито състав не е известен и до ден днешен.
С две думи, ако попаднете на самотен остров теоретично можете да оцелеете благодарение на пчелния прашец.
Парадокс – алергичните към полен да приемат пчелен пращец
Поленовите зърна, носени от вятъра и по-специално тези на върбата, брезата, тополата, липата са главните причинители на поленовата алергия. В действителност повечето алергични вещества на цветния прашец вече са разградени в резултат на въздействието на секретите на слюнчените жлези на пчелите, отделяни по време на обработката на прашеца при събирането му.
Пчелният прашец е добър пример за парадокс, тъй като той предизвиква, но и се прилага за лечение на алергии. Антиалергичният и имуностимулиращия ефект на полена се свързва с наличието на мед, цинк, витамин А, витамин Е, селен, левцин, аргинин в състава му. Водеща роля при антиалергичния ефект на прашеца играят флавоноидите, които блокират калциевите канали на мастоцитите и по този начин препятстват взривоопасното отделяне на хистамин от тях.
Пресният прашец се съхранява в хладилник! Той губи повечето от качествата си до една година.
Начин на консумация
Ако никога не сте опитвали пчелен прашец ви съветваме като за начало да пробвате минимално количество – на върха на чаена лъжичка. Можете да го разбъркате в кисело мляко, да си направите смути с мляко, плодове и мед или просто да го сложите върху езика си и да му позволите да се разтопи и освободи великолепните си цветни нотки.
За възрастни препоръчителната дневна доза е: в началото по 1 чаена лъжица, като с всеки следващ ден се увеличава количеството с няколко допълнителни зрънца, докато не достигнете 2 чаени лъжици на ден.
Децата нека започнат приема с по 3 зрънца на ден, с всеки следващ дозата се увеличава с по още 2 зрънца и така докато не достигне половин чаена лъжичка.